tacka kartonowa
Ikona dla abcpak.pl

Zamawiając jedzenie na wynos – bez względu na to czy jest to fast food, czy nie – rzadko kiedy świadomie zwracamy uwagę na opakowanie. Dostajemy zapakowane zamówienie, często włożone w plastikową lub papierową torbę, konsumujemy i wszystko, co zostanie, wyrzucamy do odpowiedniego pojemnika na odpady. Podobnie jest przy kupowaniu jedzenia w sklepie. Nie zwracamy uwagi na to, w co jest zapakowane. W domu często i tak przekładamy to, co zakupiliśmy na talerz lub do naszego pojemnika i chowamy, czy to do szafki, czy do lodówki. Z jednej strony jest to normalne, ale z drugiej strony… no właśnie, przecież opakowanie to coś, co ma kontakt z naszą żywnością.

Opakowanie a wpływ na żywność

Okazuje się, że opakowania żywności mogą mieć negatywny wpływ na wchłanianie składników odżywczych. Badania przeprowadzone w 2018 roku na Uniwersytecie Binghamton w Nowym Jorku wskazują, że opakowania żywności mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu trawiennego. Kiedy żywność jest w kontakcie z opakowaniem, zachodzi proces transportu masy składników z opakowania w kierunku żywności i odwrotnie. Proces ten nazywany jest interakcją pomiędzy żywnością a opakowaniem i obejmuje między innymi chemiczną migrację, czyli migrację substancji chemicznych z opakowania do żywności. Do tego może mieć wpływ na smak, zapach i wygląd żywności.

Rodzaje opakowań

Ze względu na bezpośredni kontakt żywności z opakowaniem stawia mu się wysokie wymagania w zakresie działania na produkt spożywczy, czystości mikrobiologicznej, odporności na działanie żywności i środowiska zewnętrznego oraz przepuszczalności światła i gazów. Bezpieczeństwo opakowań do żywności regulują konkretne przepisy prawne danego kraju, ale także Parlamentu Europejskiego. Można więc uznać, że wszystkie dopuszczone do obrotu opakowania na żywność są ogólnie bezpieczne. Jednak coraz nowsze badania pokazują, że opakowania te i tak dzielą się na bardziej lub mniej zalecane. Oczywiście najwięcej zastrzeżeń budzą opakowania plastikowe oraz styropianowe. Pierwsze z nich zawierają w sobie mnóstwo polimerów, które mogą zaburzać pracę naszej gospodarki hormonalnej, natomiast opakowania styropianowe wytwarzane są w procesie polimeryzacji substancji o nazwie styren. Udowodniono, że jest ona rakotwórcza, obciąża nasz układ nerwowy, a nawet może niekorzystnie wpływać na naszą pamięć. Najgorsze, co można zrobić z jedzeniem, które zostało przyniesione do domu w pudełku ze styropianu, jest podgrzanie dania w mikrofali, co powoduje wypłukanie cząsteczek styrenu i jeszcze szybsze przenoszenie go do naszego organizmu. Oczywiście mówimy tu o skrajnych przypadkach, jednak dają one do myślenia. Jakie zatem opakowania na żywność warto stosować? Na pewno opakowania szklane są bardzo polecane, jednak ich zastosowanie nie jest możliwe do wielu rodzajów żywności. Najbardziej uniwersalne są więc opakowania kartonowe.

Opakowania kartonowe na żywność

Opakowania kartonowe to praktyczne, przyjazne środowisku, wydajne oraz oszczędne opakowania na żywność. Charakteryzują się małą masą, bezwonnością, słabym przewodnictwem cieplnym oraz nieprzepuszczalnością światła. Już te cechy pokazują, że opakowania na jedzenie z kartonu są przyjazne dla konsumentów i nie stanowią zagrożenia dla ich zdrowia. Opakowania kartonowe na jedzenie charakteryzują się dużą zawartością świeżych włókien celulozowych, które nie tylko ulegają szybkiej biodegradacji lub też mogą zostać poddane łatwemu recyklingowi, ale także są bezpieczne dla naszego organizmu. Do tego nie przyjmują tłuszczu, co jest bardzo istotne w serwowaniu dań na wynos. Dobrze dobrane opakowanie kartonowe jest także dodatkowym zabezpieczeniem dla przewożonej żywności i zapewnia jej ochronę przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak bakterie, wilgoć lub słońce. Warto mieć świadomość, że ekspozycja produktu na promienie słoneczne przyczynia się do utraty wartości odżywczych zawartych w żywności, a w niektórych przypadkach także do zmiany jej smaku czy też zapachu. Nieodpowiednie warunki przechowywania i brak należytej ochrony w trakcie transportu mogą sprawić, że produkty zepsują się bardzo szybko, a to może już mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Zatem jeśli masz możliwość wyboru opakowania, w jakim możesz otrzymać swoje jedzenie, śmiało postaw na opakowanie kartonowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *