Dlaczego papierowe opakowania do żywności są lepsze od plastikowych?

Życie w zgodzie ze środowiskiem naturalnym jest coraz ważniejsze dla każdego z nas. Sortowanie śmieci czy korzystanie z wielorazowych opakowań to nawyki, które znacząco przyczyniają się dla dobra naszej planety. Istnieją jednak branże, które w ramach prowadzonej działalności muszą korzystać z jednorazowych opakowań. Mowa tutaj przede wszystkim o restauracjach albo cukierniach, które oferują sprzedaż produktów na wynos. Wiele z nich w trosce o środowisko naturalne decyduje się na zamianę opakowań plastikowych na papierowe. Dlaczego takie rozwiązanie jest bardziej ekologiczne?

Dlaczego przedsiębiorcy powinni rezygnować z korzystania z plastiku?

O szkodliwości plastiku i konieczności ograniczenia jego produkcji wiemy wszyscy. Niestety plastik cały czas jest obecny w codziennym życiu każdego z nas. Wiele przedmiotów, z których korzystamy na co dzień, wykonanych jest właśnie z tego tworzywa. Jedną z przyczyn, które determinują przedsiębiorców korzystających z plastikowych opakowań do żywności do zmiany na papierowe, jest fakt, że plastik jest szkodliwy dla zdrowia ludzi.

W trosce o zdrowie i komfort klientów restauracji czy cukierni właściciele takich firm poszukują rozwiązań, które będą w pełni bezpieczne. Nadmiar plastiku jest globalnym problemem, w według prognoz w 2050 roku w morzach i oceanach może pływać więcej plastikowych odpadów niż ryb i innych stworzeń morskich. Dodatkowo plastik rozkłada się od kilkudziesięciu nawet do kilkuset lat.

Dlaczego warto zastępować plastikowe opakowania papierowymi?

Właściciele cukierni, restauracji i innych lokali serwujących żywność na wynos coraz częściej decydują się na zamianę plastikowych lunch boxów, tacek czy innych naczyń na papierowe. Dlaczego takie akcesoria są bezpieczniejsze dla środowiska? Papierowe opakowania na żywność charakteryzują się przede wszystkim dużą zawartością świeżych włókien celulozowych. Te z kolei można łatwo poddać recyklingowi oraz ulegają szybkiej biodegradacji.

Właśnie dlatego zamawiając opakowania do żywności, warto wybrać takiego dostawcę, który korzysta wyłącznie z papieru pochodzącego z odpowiedzialnych źródeł i jest zakładem certyfikowanym FSC. Należy również wspomnieć, że papierowe tacki, kartoniki czy podkładki zachowują wysokie walory estetyczne i użytkowe, dzięki czemu doskonale sprawdzą się do serwowania potraw i ciast na wynos, a jednocześnie pozostaną przyjazne dla środowiska naturalnego.

Ta strona wykorzystuje pliki cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Pliki te wykorzystywane są do gromadzenia statystyk odwiedzin naszej witryny.

zamknij
Jesteśmy na Facebook Facebook
Jesteśmy na GMB GMB